Welke fotocamera moet ik kopen?

Welke fotocamera moet ik kopen?

welke camera koop ik voor de cursus vastgoedfotografie?

Veel mensen vragen ons welke camera ze moeten aanschaffen voor de cursus Vastgoedfotografie. De keuze voor een camera moet je zelf maken. Het is goed om je te verdiepen in de talloze mogelijkheden. Iedere gebruiker stelt weer ander eisen, daarom kunnen we de keuze niet voor jou maken. Hier wat tips van het NIA-team:

Canon of Nikon?

Tegenwoordig zijn er eigenlijk geen slechte camera’s meer. Kwalitatief ontlopen deze merken elkaar eigenlijk niet. Ook Sony is prima bezig met het ontwikkelen van uitstekende (lichtsterke) camera's. In de praktijk kiezen fotografen iets vaker voor Canon kiezen dan voor Nikon. 

Prijs

Voor de cursus Vastgoedfotografie heb je een spiegelreflexcamera nodig met handmatige instellingsmogelijkheden. We kunnen natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar een starterscamera koop je voor +/- € 500,-. Professionele fotografen fotograferen vaak met een camera van € 5.000,-. Tussen die twee bedragen zitten heel veel verschillende mogelijkheden. 

RAW

We kunnen niet een bepaald type cameranummer als goed omschrijven, omdat er heel veel goede camera’s zijn en er komen continu nieuwe modellen op de markt. Kijk van te voren wél of een camera naast JPEG, ook in RAW kan fotograferen. Dit is een ander bestandstype dan JPEG, waarin de bewerkingsmogelijkheden groter zijn dan bij een JPEG-bestand.  Het bewerken van RAW bestanden wordt behandeld tijdens de les.

Welke lens of lenzen voor de cursus Vastgoedfotografie?

Voor de fotografiecursus is een goede groothoeklens vereiste. Kortweg: hoe meer groothoek, hoe duurder. De goedkoopste en meest standaard is de 50 mm-lens. Voor gemiddelde vastgoed- en interieurfotografie heb je minimaal een 24 mm-lens nodig. Indien je meer te besteden hebt, koop dan een 17 mm. Tot de standaarduitrusting van onze fotografiedocent behoren de 17 - 40 mm (1.4) en de 24 -70 mm  (1/2.8). Wat de prijs betreft: Vanaf € 250,00 heb je behoorlijke lenzen.

Over statieven: welke kies je en wat kost dat?

Een statief is letterlijk en figuurlijk de basis voor een goede foto. Vaak heb je lange sluitertijden; als je interieurs fotografeert geeft een klein beetje trillen al bewegingsonscherpte. Ga uit van zo’n € 150,00 en bezuinig niet! Let er ook op dat je géén videostatief koopt, want daarvan kan de kop alleen panoramisch draaien (van links naar rechts) en niet kantelen (van boven naar beneden). Een statief moet je wel meesjouwen, dus een lichtgewicht statief is beter voor de rug.

Wat voor fotograaf ben je?

Als je camera voldoet aan alle bovengenoemde 'voorwaarden', dan zit je goed bij de cursus Vastgoedfotografie. 

onderzoek

Om je verder te helpen hebben we nog wat handige linkjes:

Welke spiegelreflexcamera moet ik kopen? 
Eigenschappen spiegelreflexcamera’s vergelijken

Succes met het kiezen van een camera!

Bron afbeeldingen o.a. Bloom Inspiration

(Afbeeldingen zijn ter illustratie en geen voorbeelden van apparatuur die je moet kopen.)