SketchUp of VectorWorks?

SketchUp of VectorWorks?

Welke computerprogramma's moet ik aanschaffen?

‘SketchUp of VectorWorks?' vragen cursisten. Als studieadviseur krijg ik die vraag regelmatig. Mijn antwoord: ‘SketchUp kan gratis, voor VectorWorks moet worden betaald'. Dan is de keuze voor veel cursisten snel gemaakt. Begrijpelijk, maar het is toch zaak af te wegen welk programma (op den duur) het beste bij je past.

door: René Verhoeven, studieadviseur

Er zijn bepaalde en bepalende verschillen tussen de programma's die je moet meewegen. Heb je nog nooit met de computer getekend? Start dan met SketchUp: daarmee kun je ervaren of computertekenen wat voor je is. Het is een prima programma waarmee je heel veel kunt. En het heeft nog een hoog bedieningsgemak ook, dat is een groot pluspunt. Zo kun je op een vrij eenvoudige en goedkope manier kennismaken met een computertekenprogramma.

Ga je daarna toch met bouwkundige tekeningen aan de slag? Dan is VectorWorks een logische vervolgstap in het ontwikkelen van je vaardigheden in computertekenen. In dit artikel gaan we in op deze twee tekenprogramma's, maar ook op bijvoorbeeld het bekende AutoCAD en een aantal additionele programma's (zogenaamde Plug-ins) als Artlantis en V-ray. Alles wat je moet weten over digitale tekenprogramma's.

Lees, wik en weeg!

SKETCHUP

Klikkend een bank
SketchUp is ontworpen om mensen de mogelijkheid te bieden om 3D-dingen simpeler te laten tekenen dan met de toenmalige CAD-programma's, die behoorlijk ingewikkeld waren en intensieve training vereisten om het te beheersen. Een leuk en belangrijk voordeel van SketchUp is dat enkele van de functies ervoor zorgen dat ontwerpers met hun ontwerpen kunnen 'spelen', iets dat onmogelijk is met CAD-programma's. Zo kent SketchUp een heliodon (schaduw-simulator). Maar de grootste doorbraak heeft dit programma te danken aan de Push-Pull techniek. Hiermee kan men vlakken van een 3D-model op een eenvoudige manier induwen of uittrekken. Dat geeft veel ontwerpvrijheid en inspiratie.

Basis of Pro?
Rond SketchUp is er een ware community ontstaan. Tezamen hebben fans en gebruikers het zogenaamde 3D Warehouse gebouwd. Daar kunnen bewerkers eigen ontwerpen met elkaar delen. En dat is superhandig: je hoeft dus zelf geen meubels te kunnen tekenen, met slechts een klik op je muis importeer je die kast of bank zó in je ontwerptekening. Er bestaan twee varianten van dit ontwerpprogramma: Google SketchUp en Google SketchUp Pro. SketchUp Pro bevat meer functies dan de basis SketchUp maar is dan ook niet gratis. Vanzelfsprekend maak je jouw keuze op basis van welke functionaliteiten jij in je ontwerpproces nodig hebt. En als je professioneel met SketchUp aan de slag wilt, dan zul je sowieso het betaalde programma moeten aanschaffen. Gebruik van het gratis Sketchup Make is dan niet toegestaan.

SketchUp: minnen, plussen en gebruikers

Pluspunten
Heb je nog geen ervaring met tekenen op een computer? Dan is dit hét programma om mee te starten. SketchUp is gratis te downloaden en met deze gratis versie kun je al héél veel. Voor de NIA-cursus is deze versie uitstekend, de betaalde veriant is onnodig. Als je helemaal verslaafd raakt, kun je nadenken over de Pro-versie die zo'n € 350 (excl. BTW) per licentie kost. Het grootste pluspunt van de Pro-variant is ‘Layout'. Dat is een handig programmaatje waarmee je (ook) op schaal kunt printen en waarmee je een professionele presentatie kunt maken voor je klanten. Ook kun je een DWG-file (uitleg: zie kader) en dergelijke importeren, da's ook weer handig...

Minpunten
Die zijn er wel, maar daar wordt wonderlijk genoeg vaak niet over gesproken. Zo lukt het vaak niet om veel gebogen vlakken en blob-vormen aan te brengen of als jij dat toch doet, wordt het programma enorm traag. (Voor deze ontwerptoepassingen kun je Maya, Rhino en 3dsmax gebruiken.) Ook het navigeren gaat binnen SketchUp Pro niet altijd even lekker. Bij een professioneler tekenprogramma werk je vaak met vier viewports en dát is pas gebruiksvriendelijk!

Gebruikers
Architecten; interieurarchitecten, -ontwerpers en -stylisten; meubelontwerpers; tuinarchitecten; woonadviseurs; Visual Merchandisers.
Kortweg: alle professionals die over ruimtes adviseren, zowel op werkvloeren als achter de tekentafel.

Samenvatting
Uitstekend programma, maar maak geen (of niet te veel) lastige vormen. Ook het navigeren werkt niet altijd even lekker.

Advies van de docent

We hebben een starterscursus SketchUp Make. Dit is een 3-daagse cursus. Het programma is gratis en daarom heel geschikt als startersprogramma. Heb je SketchUp Make onder de knie? Dan kun je altijd nog doorstoten naar een betaald programma.

VECTORWORKS

Met meer dan 14.000 gebruikers in de Benelux is Vectorworks Architectuur & Interieur één van de belangrijkste CAD-programma's én het meest gebruiksvriendelijk binnen de interieurontwerppraktijk. Naast de traditionele tekengereedschappen, biedt Vectorworks haar gebruikers de mogelijkheid om te tekenen met elementen uit de echte wereld. Het is bijvoorbeeld mogelijk lijnen, bogen en cirkels te schetsen en deze vervolgens aan te vullen met muren en ramen, meubelen en trappen, planten en lichtpunten. De objecten zijn eenvoudig te bewerken en bevatten automatisch 2D- en 3D-aanzichten. Het is mogelijk 3D-modellen van 2D-tekeningen te maken en vice versa.

Importeren en exporteren
Vectorworks kan met andere toepassingen zoals AutoCAD communiceren via DXF/DWG-omzetting. Het programma kan een groot aantal bestandsformaten importeren en exporteren, zoals SketchUp, 3DS, Shapefile/SHP, JPG, TIF, EPS, GIF,BMP en PDF. Ondersteuning voor IGS, SAT, en STL zorgt ervoor dat gebruikers 3D-modellen kunnen afdrukken op 3D-printers en snelle prototypemachines.

VectorWorks: plussen, minnen en gebruikers

Gebruikers
Architecten; interieurarchitecten en -ontwerpers; meubelontwerpers; tuinarchitecten et cetera.
N.B. Er zijn ook verschillende pakketten voor deze gebruikersgroepen.

Pluspunten
Bedieningsgemak en veelzijdigheid

Minpunten
Een programmalicentie kost ongeveer € 3.000 en dit programma vereist beduidend meer training dan Sketchup.

AUTOCAD: plussen, minnen en gebruikers

AutoCAD is een programma om technische tekeningen te maken. Ook kun je er 3D-modellen mee fabriceren. Het programma wordt onder meer gebruikt in de architectuur, bouwkunde, ruimtelijke ordening, werktuig-bouwkunde en elektrotechniek. Voor verschillende toepassingen zijn verschillende uitvoeringen gemaakt: bijvoorbeeld AutoCAD Mechanical, Autodesk Architectural Desktop en Autodesk MAP.

Toelichting door de docent
'Ik vind het erg handig omdat het erg precies is. Je kunt er van alles mee, veel meer dan mensen denken. AutoCAD is vergelijkbaar met VectorWorks, maar wordt meer gebruikt om technische tekeningen te maken. Ook is het niet gebruiksonvriendelijk. Ik ben geboren in het computertijdperk na 1990 en beheers alle tekenprogramma's dus ik heb makkelijk praten. Maar ik kan me voorstellen dat voor de mensen die nog niet eens bekend zijn met Windows dit erg lastig kan zijn.'p

Pluspunten
In de architectenwereld kun je met dit programma uitstekend uit de voeten. Sterker nog: dit programma is er de norm.

Minpunten
Gebruiksonvriendelijk (mening van René Verhoeven); gedateerd programma; rendering in AutoCAD is van lage kwaliteit. Prijs ongeveer € 1.400.

Gebruikers
Architecten, bouwkundigen, werktuigbouwkundigen, elektrotechnici, et cetera.

ARTLANTIS: één min, vooral plussen

Ben je een ervaren VectorWorks- of SketchUp- gebruiker (en bekend met Revit, Maya, 3dsmax, Cinema4D et cetera) en op zoek naar een renderingsprogramma? Dan is Artlantis misschien wel iets voor je.

Artlantis is een 'stand-alone' renderings-programma. Een groot voordeel hiervan is dat je met SketchUp bezig kunt zijn, terwijl op de achtergrond het model aan het renderen is. Tegelijkertijd dus. Dit biedt de mogelijkheid sneller te werken. En Artlantis Studio kan nu ook presenteren naar internet, Androïd smartphones, de iPhone en iPad.

Pluspunten
Direct resultaat in het live preview-venster, snelle response voor preview en voor renderingen.

Minpunt
Prijs ligt rond de € 500 (eigenlijk geen minpunt, misschien zelfs een pluspunt, want het is erg goedkoop!).

Advies van de docent

Ik ben een vaste Artlantis-gebruiker, dus zet je schrap!

  • Zeer makkelijk in gebruik door het fijne User Interface (UI).
  • Zeer realistische standaardmaterialen (en deze bibliotheek kun je zelf uitbreiden).
  • Flexibel: als je model toch niet naar wens is, verander je het in je 3D-programma en met een simpele klik is het direct veranderd in Artlantis.
  • Realistische horizon, schaduw en kleuren.
  • Je kunt gebruik maken van het scherp-stellen van de camera. Zo zie je bijvoorbeeld de bank achterin de kamer wat minder scherp. Dit werkt vaak erg realistisch.
  • Op veel websites kun je goede objecten aanschaffen die je direct in het programma kunt laden.
  • Alle materialen die je vindt op het web kun je gebruiken voor je objecten en het 3D-model. Denk bijvoorbeeld aan een mooi patroon dat je dan kunt gebruiken als behang voor op de wand.
  • Zo kan ik nog wel even doorgaan, er zijn tal van mogelijkheden in het programma!

SU-PODIUM (plug-in voor SketchUp): minnen en plussen

SU-podium is een van de oudste plug-ins voor SketchUp, zowel voor de gratis variant als voor Pro te gebruiken. Er kunnen redelijk snel eenvoudige renderingen worden gemaakt. Bestemd voor binnenhuisarchitectuur en styling en voor niet al te grote architectuurontwerpen.

Feedback van de docent
'SU-podium is vergelijkbaar met het vergelijkbare Kerkythea. Kerkythea is gratis en zorgt voor niet al te mooie plaatjes. Het nadeel van een gratis programma kan zijn dat je er niet de kwaliteit uithaalt die je eruit wilt halen! En dan is in de buidel tasten (helaas) toch een betere optie...'

Pluspunten
Aantrekkelijke aanschafprijs van rond de € 190 en meerdere processoren worden ondersteund. Ook de plug-in NVidea Quadro wordt ondersteund. Heeft ook een ‘render all scenes'-mogelijkheid.

Minpunten
Slechte kwaliteit van renders, tenzij je er uren/dagen voor gaat zitten.

(Prijzen in dit artikel zijn richtprijzen en kunnen in werkelijkheid afwijken.)

 

 

Rendering, Plug-in en DWG-file

Wat is rendering?
Rendering is een term uit de grafische industrie. Het heeft betrekking op het verwerken (to render, Engels) van de beelden voor een film of animatie. Een film is immers een heleboel stilstaande beelden achter elkaar. Deze beelden noemt men frames. Alle frames bij elkaar vormen de film. Wanneer je verschillende elementen en beelden op de computer verwerkt tot een film dan moet die film uiteindelijk frame voor frame opgebouwd worden. Dit proces van frames maken en achter elkaar plakken noemt men rendering.

Wat is een plug-in?
Een plug-in (ook wel: invoegtoepassing) is een aanvulling op een computerprogramma. Plug-ins worden over het algemeen gemaakt om een programma uit te breiden of meer mogelijkheden te geven. Een plug-in heeft de host-applicatie nodig om te kunnen werken en kan niet standalone draaien. Soms worden er wel speciale standalone-versies van op de markt gebracht.

Wat is een DWG-file?
Bijna elk tekenprogramma kan het zogenaamde format DWG-file inlezen. Vanwege het flexibele karakter van dit format wordt het dus ook gebruikt door mensen die met andere programma's werken. En dat is bijvoorbeeld bij AutoCAD noodzakelijk, omdat die het VectorWorks-format niét kan importeren. Aangezien AutoCAD dé standaard is, kan maker AutoDesk het zich permitteren geen rekening te houden met gebruikers van andere software. DWG-files zijn hier dus een uitkomst.

Driedaagse cursus SketchUp

Aan de gang met SketchUp? Onze driedaagse cursus geeft je een kickstart!